Acasă Externe Ucraina caută gaze în Europa

Ucraina caută gaze în Europa

DISTRIBUIȚI

 129154 – 17062014 – O delegatie ucraineana se deplaseaza marti in Europa pentru a incerca sa gaseasca surse de gaze naturale, dupa ce Rusia a stopat livrarile catre aceasta tara, in urma datoriilor neplatite. Directorul executiv al Naftogaz, Andrei Kobolev, a precizat ca „Ucrainei i s-a oferit gaz ieftin, la un pret sub 350-320 de dolari per mia de metri cubi. Acestea sunt companii europene care au resursele si sunt pregatite sa aprovizioneze Ucraina”, potrivit Itar Tass.
Kobolev a mai spus ca Ucraina lucreaza cu companii precum RWE si Gas de France dar „sunt propuneri si din partea altor tari”.
Uniunea Europeana s-a oferit sa livreze Ucrainei gaze naturale cumparate de la Rusia, la un pret mai ieftin decat cel oferit Ucrainei de compania rusa Gazprom, a aratat Kobolev.
„Comisia Europeana a cerut pentru prima data oficial companiilor europene sa ia in considerare achizitia de gaze pentru livrarea lor in instalatiile de stocare din Ucraina”, a spus Kobolev.
Compania Gazprom nu este insa incantata de solutia gasita de ucraineni. Directorul executiv Alexei Miller spune ca revanzarea catre Ucraina a gazelor livrate Europei este „un mecanism semi-fraudulent, unde gazul se invarte in cerc. Dar acesta este gaz rusesc”. Din acest motiv, restrictii ar putea fi impuse pentru companiile europene care recurg la aceasta metoda.
Rusia a taiat livrarile de gaze naturale catre Ucraina, luni dimineata, cand a expirat ultimatumul pentru plata datoriilor restante. Ucraina va trebui sa plateasca anticipat gazele pe care doreste sa le achizitioneze.
De asemenea, Gazprom a depus o plangere impotriva companiei ucrainene de petrol si gaze naturale Naftogaz, la Curtea Internationala de Arbitraj de la Stockholm, prin care solicita plata unei datorii de 4,5 miliarde de dolari.
Consumatorii europeni vor continua sa primeasca livrarile de gaze naturale, a dat asigurari compania rusa.
Ucraina sustine ca preturile cerute de Rusia sunt exagerate si doreste o reducere a pretului la mia de metri cubi. Moscova a oferit un discount si a propus chiar sa recalculeze datoria ucrainenilor, insa Kievul a respins oferta. Dupa negocieri incordate, Gazprom a anuntat ca pretul final al gazelor ramane de 385 de dolari per mia de metri cubi, insa Ucraina a respins si acest pret.
Guvernul de la Kiev s-a aratat dispus sa achite doar tariful de 268 de dolari, aplicat pana anul trecut in luna decembrie. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.