Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Liberalii pun accent pe recuperarea prejudiciilor

Bucureşti: Liberalii pun accent pe recuperarea prejudiciilor

DISTRIBUIȚI

135309 – 06032015  –  Grupul parlamentar liberal din Camera Deputaţilor a organizat joi dezbaterea publică „Ce soluție naţională vom adopta pentru confiscarea bunurilor dobândite din infracțiuni”, pentru a aduce în prim planul agendei publice legislația privind recuperarea prejudiciilor produse prin infracțiuni.

La dezbatere au fost prezenţi consilierul prezidenţial Elena Simina Tănăsescu, Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei, şi Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor Publice, alături de reprezentanţi ai corpului diplomatic şi ai organizaţiilor profesionale din domeniul juridic, precum Cristian Jurchescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti, şi Constantin Sima, preşedinte al Asociaţiei Procurorilor din România. Totodată, la eveniment au luat parte numeroşi reprezentanţi ai societăţii civile, ai mediului academic şi parlamentari PNL şi ai altor partide.

Dezbaterea a fost deschisă de către Alina Gorghiu, co-preşedinte al PNL, care a prezentat poziţia PNL şi a supus discuţiilor câteva teme cu privire la înfiinţarea unei noi structuri ce urmează să gestioneze confiscarea bunurilor dobândite din infracţiuni: „În opinia mea, a celor mai mulţi dintre cetăţeni şi a Grupului parlamentar al PNL, recuperarea prejudiciilor din dosare penale ar trebui să constituie o prioritate a Guvernului. Vorbim de sume extrem de importante de care bugetul de stat este privat şi de care, în mod normal, ar putea să beneficieze sectoare importante ca sănătatea, educaţia, infrastructura sau altele, sume pe care, din păcate, ANAF le face cadou condamnaţilor pentru fapte de corupţie. Am auzit că ieri s-a dat vina pe magistraţi. În opinia mea, eşecul în ce priveşte recuperarea prejudiciului nu poate fi deloc imputată magistraţilor din România, este o problemă a Guvernului şi sper că vom vedea şi puţină voinţă politică pentru a putea face paşi importanţi în recuperarea acestor prejudicii”.

Alina Gorghiu a solicitat miniştrilor Justiţiei şi Finanţelor Publice ca actul normativ care va avea drept obiect înfiinţarea unei structuri în măsură să gestioneze aceste aspecte, să fie adoptat în urma unei dezbateri publice şi parlamentare, sub forma unui proiect de lege și nu prin ordonanţă de urgenţă, cererea liberală fiind agreată de către ministrul Robert Cazanciuc.

Discuţiile din cadrul dezbaterilor au reliefat o serie de probleme cu care se confruntă autorităţile care au în atribuţie confiscarea şi valorificarea bunurilor, între care procedura greoaie şi de durată, lipsa unui sistem informatic unitar şi metodele utilizate de către persoanele condamnate de a înstrăina bunurile.

Ludovic Orban, liderul grupului parlamentar al PNL, a prezentat concluziile dezbaterii organizate astăzi. „Mă bucur că s-au făcut nişte angajamente de la nivel guvernamental chiar la dezbaterea organizată de principalul partid de opoziţie, respectiv Partidul Naţional Liberal. Ministerul Finanţelor şi mai ales ANAF-ul, care nu a fost prezent astăzi, trebuie să facă publice situaţia dosarelor întocmite şi stadiul acestor dosare de recuperare a prejudiciilor. Această  situaţie, care în momentul de faţă nu este publică, face ca, la ora actuală, nimeni să nu poată să urmărească, nici din media şi nici din societatea civilă, în ce măsură se recuperează prejudiciile rezultate în urma comiterii de infracţiuni. De asemenea, am reţinut ideea că ministrul Justiţiei va elabora un sistem de organizare prin constituirea unei baze de date referitoare la aceste confiscări şi mai ales la bunurilor supuse acestor confiscări. Acest lucru este foarte important pentru că mass-media şi societatea civilă trebuie să aibă oricând acces la aceste informaţii şi trebuie să poată să urmărească modul în care decurge această operaţiune amplă de recuperare a prejudiciilor”, a declarat liderul deputaţilor PNL.

Ludovic Orban a atras atenţia că dezbaterea desfăşurată la Grupul PNL a arătat că este nevoie de mai multă transparenţă în activitatea de gestionare şi valorificare a bunurilor supuse confiscării. „Cred că ne-am atins scopul prin organizarea acestei dezbateri. Astfel, în contextul în care domnul Robert Cazanciuc s-a angajat că va veni cu propuneri pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ,  aşteptăm cu mare interes ca Ministerul Justiției şi Guvernul să elaboreze proiectul de lege care să stea la baza îmbunătățirii cadrului legislativ şi, de asemenea, obiectivul esențial al aceste legi trebuie să fie acela de a putea recupera într-o proporție cât mai mare prejudiciile imense care s-au creat, în special din cauza faptelor de corupție, dar şi din cauza evaziunii fiscale şi a altor tipuri de infracțiuni”, a mai spus Orban. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.