Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Cum se poate tergiversa o demolare

București: Cum se poate tergiversa o demolare

DISTRIBUIȚI

136456 – 30042015 – Primaria Capitalei a lansat la sfarsitul lunii aprilie licitatia pentru desemnarea unui consultant in vederea realizarii unei expertize care sa stabileasca impactul asupra bisericii Sfantul Iosif in cazul demolarii turnului Cathedral Plaza, construit langa acest edificiu si siguranta in exploatare a cladirii de birouri.

Pentru acest studiu, care ar urma sa stabileasca si modalitatile de desfiintare a turnului de birouri si costurile aferente,  municipalitatea este dispusa sa plateasca cel mult 1 milion lei fara TVA. Studiul ar urma sa fie gata in cel mult 6 luni de la semnarea contractului,.

Millennium Building Development (Millennium), proprietarul cladirii Cathedral Plaza, lauda demersul Primariei Capitalei intr-un comunicat de presa trimis miercuri, imediat dupa lansarea licitatiei, anunță Hotnews.

„Millennium Building Development (Millennium), proprietarul cladirii Cathedral Plaza, considera ca demersul Primariei Municipiului Bucuresti de a initia o procedura publica si transparenta pentru evaluarea tehnica a situatiei cladirilor Cathedral Plaza si Catedrala Sf. Iosif   reprezinta o decizie corecta si legala in analiza ambelor cereri cu care institutia Primarului General a fost investita (cererea Millennium de reautorizare a cladirii si cea a ARCB de demolare). Este  o masura rationala si in interesul orasului, manifestand intreaga diligenta necesara pentru o decizie care trebuie sa urmareasca atat respectarea legii, cat si  protectia Catedralei Sf. Iosif”,  se arata intr-un comunicat.

Reamintim ca in ianuarie 2013 de Curtea de Apel Ploiesti a decis definitiv si irevocabil demolarea Cathedral Plaza, dupa ce instanta a decis ca imobilul a fost ridicat ilegal. Procesul a fost deschis de Arhiepisciopia Romano-Catolica Bucuresti, deranjata ca turnul a fost construit chiar langa Catedrala Sf. Iosif, monument istoric. Desi au trecut aproape doi ani de la aceasta sentinta, Primaria Capitalei nu a facut nimic pentru punerea ei in aplicare.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat intr-un interviu la inceputul acestui an ca a dispus deja realizarea unei expertize pentru evaluarea riscurilor in cazul demolarii turnului Cathedral Plaza.

Au venit structuristii si mi-au explicat ca daca iau capacul, incep sa tai etajele de pe Cathedral Plaza, se produce alunecare de pamant si catedrala sufera. Cand m-au speriat asa, ce sa fac? Cand am intrebat specialistii, Institutul de arhitectura a lasat-o sine die in pronuntare, de frica, Urbanismul la fel, iar Institutul de Constructii la fel. Asa ca am angajat o firma de specialitate, o platim noi, Primaria, ca sa facem studiul sa vedem daca se intampla ceva cu catedrala daca demolam Cathedral Plaza. Daca studiul imi spune ca riscul este foarte mic, eu acum la inceputul anului pun in bugetul pe 2015 suma necesara demolarii, si o demolez. Trebuie dusa la indeplinire hotararea judecatoreasca”, a explicat Oprescu.

Acesta spune ca estimativ demolarea cladirii costa intre 15 si 20 milioane de euro. Oprescu spunea ca a comandat o astfel de expertiza si la sfarsitul anului 2013.

Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti l-a acuzat in mai multe randuri pe primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, ca a devenit un apropiat al cladirii ilegale si „incearca prin toate tertipurile sa amane momentul  implacabil al demolarii turnului”.

In luna martie a acestui an, Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti (ARCB) a depus la Directia Nationala Anticoruptie o plangere penala impotriva primarului general Sorin Oprescu, a oamenilor de afaceri Dragos Bilteanu si Ioannis Papalekas, cat si a unor angajati ai Primariei Municipiului Bucuresti. ARCB ii acuza pe acestia de apartenenta la un grup infractional organizat, iar functionarii publici sunt acuzati in plus si de abuz in serviciu, referitor la refuzul de a pune in executare hotararea judecatoreasca de demolare a turnului Cathedral Plaza si refacerea parcului public existent anterior.In replica, primarul spune ca procedurile referitoare la Cathedral Plaza se desfasoara in conformitate cu prevederile legale, la acest moment existand mai multe proceduri judiciare in derulare, iar demolarea cladirii si felul cum aceasta se va face depinde de ele. PROMPT MEDIA

2 COMENTARII

 1. Nu mi se pare o tragedie cand dupa doi ani de ignorare a deciziei judecatoresti din partea lui Oprescu, nimic nu s- a intamplat. De fapt prin actul lui Oprescu de a solicita un consultant pentru a demonta Cladirea construita ilegal, sansa este mult mai mare. Astfel, consultantul castigator, o sa aplice ptr autorizare de demolare, o va obtine, si cladirea se va demonta printr-un proces reversibil de demontare. Ilegalitatea cladirii este ireversibila si definitiva. Procedura de demontare trebuie facuta conform legilor in vigoare. Ca de obicei, cei de la MBD in frunte cu Papalekas fac zgomot pentru ca simt ca de data asta Oprescu o sa autorizeze demontarea cladirii construita ilegal. In plus, prostiile debitate de Papalekas cu privire la aspectele tehnice legate de aceasta constructie sunt dea dreptul aberante. Tantalaii de la MBD de fapt nu mai conteaza…ptr ca au pierdut jocul demult. Oprecule, in sfarsit, imi place planul de actiune. Ptr asta itzi pun o bila alba in tolba cu bile negre pe care le-ai acumulat pana acum. Banii ptr demolare ia-i de la Chiliman…ptr ca el a autorizat permisul ilegal de construire…

 2. Ce nu stiu domnii Papalekas si Oprescu
  Cladirea Cathedral Plaza este un Pericol Public pentru urmatoarele motive:
  1. Expertzii de la Observatorul seismologic Andrea Bina, din Perugia, Italia, au demonstrat prin masuratori in Situ ca turnul de langa Catedrala, in cazul unui cutremur major, o sa afecteze zona pe o raza de o jumatate de kilometru, pana in parcul Cismigiu…zona Palatului, Calea Victoriei….etc.. Efectele for fi similare efectelor secundare create de Hotelul Intercontinetal, in timpul cutremurului din 1977, cand majoritatea cladirilor prabusite din Bucuresti au fost pe o raza similara in jurul Hotelului Intercontinental. Majoritatea vietzilor pierdute si daunelor materiale au fost in acea zona. Cei de la Catedrala Sf Iosif au acest studiu in care prezicerile si implicatziile prezentate in raport, sunt cutremuratoare.
  2. Prin modificarile facute proiectului de catre consultantzii echipei Millenium, prin eliminatea etajului doi, au facut ca structura cladirii Cathedral Plaza, sa fie alterata ca rigiditate la baza cladirii prin asa zisul efect denumit “etaj slab” sa se franga la baza in cazul unui cutremur major, existand posibilitatea sa se prabuseasca peste cladirile din imprejurimi.
  3. Catedrala Sf. Iosif, prin daunele ireversibile suferite de structura din arce din caramida ne armata, datorita ridicarii solului pe care este fundata, cu sigurantza ca se va darama la primele shocuri seismice majore. Ma adresez cititirilor sa se uite pe internet la daunele suferite de cladirile istorice din Nepal produse de un cutremur similar ca intensitate cu cel din 1977 in Romania.
  4. Nu intzeleg de ce expertzii de la Catedrala Sf Iosif nu-l contacteaza pe Oprescu sa-i demonstreze acest lucru…. Ar salva 1 million de lei din bugetul capitalei. Oricum, in urma unui cutrmur major Oprescu si probabil cel mai raspunzator o sa fie Papalekas, noul proprietar, pentru daunele produse de aceasata cladire in vecinatatzile ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.