Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Scandal în Senat: PNL cere demisia lui Tăriceanu

Bucureşti: Scandal în Senat: PNL cere demisia lui Tăriceanu

DISTRIBUIȚI

135768 – 01042015 – Senatorii PNL i-au cerut demisia presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, deoarece acesta vrea ca votul privind incuviintarea retinerii si arestarii lui Darius Valcov sa aiba loc in aceleasi conditii ca in cazul lui Dan Sova si nu dupa noul regulament.

Concret, solicitarea DNA ar urma sa fie aprobata cu votul majoritatii calificate, adica jumatate plus 1 din numarul total de senatori, si nu cu jumatate plus 1 din numarul de senatori prezenti, potrivit modificarilor aduse regulamentului Senatului si conform reglementarilor Constitutiei, potrivit ZIare.com.

In acest sens, Tariceanu sustine ca Statutul senatorilor si deputatilor nu a fost inca modificat, iar votul in acest sens ar urma sa se dea dupavotul in cazul solicitarii DNA privindu-l pe Darius Valcov.

In plus, senatorii PNL i-au cerut demisia lui Calin Popescu Tariceanu si au venit cu un test scris al demisiei, solicitand sa supuna la vot textul prin care isi da demisia.

Senatul voteaza miercuri din nou daca isi da acceptul pentru noua cerere DNA de retinere si arestare a lui Valcov, de data aceasta in dosarul in care procurorii au gasit, printre altele, peste o suta de tablouri de autori celebri, lingouri de aur si sume insemnate de bani ascunse de fostul ministru sau apropiati ai sai.

Pe de alta parte, regulamentul Senatului a fost modificat, marti, cu privire la numarul de voturi necesar in plenul acestei camere pentru incuviintarea retinerii sau arestarii unui senator, la cererea DNA. Masura a fost luata dupa votul in cazul solicitarii procurorilor de arestare a lui Dan Sova.

Concret, o solicitare a procurorilor anticoruptie privind arestarea sau retinerea unui senator va putea fi incuviintata cu votul majoritatii senatorilor prezenti in acel moment in plen, si nu cu majoritatea tuturor senatorilor, asa cum a fost in cazul Sova.

Dan Sova a fost scapat, pe 25 martie, de colegii sai din Senat de arestare preventiva, acestia votand impotriva cererii DNA. In cazul sau, au fost 151 de voturi exprimate, dintre care 79 pentru cererea DNA, 67 impotriva si 5 anulate. In urma votului exprimat nu a fost intrunit numarul majoritatii senatorilor, adica 85, astfel ca Senatul nu a incuviintat arestarea social-democratului.

Acest lucru a starnit proteste ale opozitiei si ale societatii civile, inclusiv manifestatii de strada, aratandu-se ca in Constitutie se prevede ca o astfel de hotarare sa fie luata cu majoritatea membrilor prezenti in fiecare dintre camerele Parlamentului in momentul votului. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.