Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Liberalii pregătesc deja amendamentele

Liberalii pregătesc deja amendamentele

DISTRIBUIȚI

andreea paul_m141730 – 18122015 – Prim-vicepreşedintele PNL, Andreea Paul, a anunțat la RFI că liberallii pregătesc modificarea legii dării în plată, precizând că lucrează la un amendament pentru definirea foarte clară a beneficiarilor legii, prin introducerea de plafoane ale veniturilor anuale ale familiilor afectate şi ale valorii locuinţei pentru care s-a cerut creditul ipotecar.

„Pregătesc un amendament la această lege, pentru definirea foarte clară a beneficiarilor legii, prin introducerea de plafoane ale veniturilor anuale ale familiilor afectate şi ale valorii locuinţei pentru care s-a cerut creditul ipotecar. În Spania, de pildă, aceste praguri sunt sub 22.500 de euro pe an la venituri şi de 300 de mii de euro la valoarea casei. În România, aceste plafoane ar trebui reglementate, zic eu, semnificativ mai jos. Din primele mele analize, plafoanele rezonabile pentru România ar putea fi undeva între 100 de mii şi 150 de mii de euro pentru valoarea locuinţei”, a spus Andreea Paul

Aceasta a mai spus că legea ”este necesară, dar în egală măsură este şi perfectibilă”.

„Un alt amendament la care mă gândesc ţine de stabilirea unor termene pentru prescrierea datoriilor în cazul datornicilor de bună credinţă şi asta pentru că băncile-şi permit să vândă creditele neperformante la 10%-20% din valoarea lor, dar au o deschidere prea redusă spre discounturi similare în cazul persoanelor fizice cu nevoi sociale speciale”, spune parlamentarul liberal.

„În paralel, cred că se impune revizitarea cadrului legislativ în privinţa activităţii de recuperare a debitelor şi lucrez la ea acum, pentru a nu mai permite să fie aceste servicii de recuperare a debitelor un adevărat El Dorado al recuperărilor abuzive”, conchide Andreea Paul.

Pentru amendarea legii, liberala a anunțat că vor exista discuții cu sistemul bancar şi cu Ministerul Finanţelor Publice pentru reglementarea acestor nevoie sociale speciale, ţinând cont de două obiective cheie: reechilibrarea forţelor de negociere între bănci şi clienţi, dar şi nealterarea culturii plăţii, adică a rambursării datoriei, atunci când acest lucru este posibil.

Andreea Paul recunoaşte că legea în forma actuală nu este cea mai fericită: „Adevărul este că legea în forma adoptată nu face diferenţa între oamenii de bună credinţă care au luat un credit ipotecar, cu scopul de a avea o locuinţă şi persoanele fizice care au luat credite de sute de mii sau de milioane de euro şi care au dezvoltat blocuri întregi de locuinţe, cu scopul speculaţiilor imobiliare”.

Potrivit Mediafax, preşedintele Klaus Iohannis va re trimite Parlamentului spre reexaminare legea dării în plată.

Bancherii şi asociaţiile acestora au criticat dur legea, spunând că periclitează piaţa creditului imobiliar, prin restricţionarea drastică a accesului la finanţare, având efecte şi asupra dezvoltatorilor imobiliari şi sectorului construcţiilor. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.