Acasă Politic Claudiu Năsui: Am eliminat un milion de hârtii inutile și am scutit...

Claudiu Năsui: Am eliminat un milion de hârtii inutile și am scutit tot atâtea drumuri

DISTRIBUIȚI

 154983 – 10062020 –   Legea beneficiarului real (PL-x nr. 297/2020), inițiată de USR, prin care se elimină obligativitatea ca antreprenorii să depună anual o declarație prin care identifică beneficiarii reali ai unei firme, a fost adoptată astăzi de Parlament. Aproape un milion de companii beneficiază ȋn urma acestei măsuri de debirocratizare.

„Legea USR elimină aproape un milion de hârtii inutile și economisește tot atâtea drumuri. Anual, avem milioane de ore economisite, timp pe care antreprenorii ȋl pot folosi în mod productiv, nu pentru a bifa căsuțe în formularele inutile ale statului”, a declarat Claudiu Năsui, deputat USR, unul dintre inițiatorii proiectului de lege.

În prezent, antreprenorii trebuie să depună fie la registrul comerțului în persoană, fie în fața unui notar, o declarație prin care identifică beneficiarii reali ai firmei. Aceasta este o obligație anuală, indiferent dacă există sau nu schimbări ȋn componența firmei. Neȋndeplinirea acestei obligații poate atrage sancțiunea unei amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.
În România sunt înregistrate aproape un milion de companii, iar aproape 99% din ele sunt SRL-uri. Dintre acestea, 62% (puțin peste 600.000), sunt SRL-uri cu asociat unic persoană fizică, care în mod firesc este beneficiarul real al firmei. În cazul a 35% (aprox. 340.000), SRL-ul are mai mulți asociați, ȋnsă doar persoane fizice. Doar 36.000 de firme (aprox. 3%) au o persoană juridică în componență, iar acesta este singurul caz în care ar putea fi utilă această declarație. Altfel spus, pentru 97% dintre firme, statul știe deja cine sunt beneficiarii reali și ce participație au, ceea ce face nejustificată obligativitatea declarării anuale a beneficiarului real.

Legea beneficiarului real continuă procesul de debirocratizare asumat de USR, aducând două modificări majore reglementărilor actuale din domeniu. În primul rând, elimină obligativitatea declarației anuale dacă nu intervin modificări ȋn componența firmei. Concret, dacă nu există schimbări, nu trebuie depusă o declarație pentru a demonstra acest lucru. A doua modificare prevede că, dacă firma este constituită doar din persoane fizice, statul va prelua automat datele acestora în registrul beneficiarilor reali. Practic, declarația pentru identificarea beneficiarilor reali ar trebui depusă doar atunci când în componența firmei se află o persoană juridică.

Legea beneficiarului real (PL-x nr. 297/2020 – Lege pentru simplificarea procedurii de declarare a beneficiarului real al unor persoane juridice prin modificarea şi completarea Legii nr.129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi prin modificarea Ordonanţei de Guvern nr.26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii) a fost adoptată cu 297 de voturi pentru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.