Acasă Externe Ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, convorbiri cu membri ai Senatului american

Ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, convorbiri cu membri ai Senatului american

DISTRIBUIȚI

156702 – 09102020 – În contextul vizitei oficiale efectuate la Washington, ministrul apărării naţionale, Nicolae Ionel Ciucă a avut convorbiri cu membri ai Senatului SUA, respectiv cu senatorul democrat Jack Reed, co-preşedinte al Comisiei pentru forţe armate, şi cu senatorul republican Ron Johnson, preşedintele Comisiei pentru securitate internă şi afaceri guvernamentale şi co-preşedinte al Subcomitetului pentru Europa şi cooperare regională în domeniul securităţii.

La convorbiri au participat ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, și  secretarul de stat și șef al Departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare și Relații Internaționale, Simona Cojocaru.

În cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte referitoare la situaţia de securitate în zona Mării Negre, ţinând cont de recentele evoluţii din regiune, la angajamentul României în calitate de partener strategic şi aliat de încredere al SUA, precum şi la etapele viitoare ale cooperării bilaterale în domeniul securităţii şi apărării. În context, a fost apreciată Foaia de parcurs dedicată cooperării la nivelul apărării, pentru perioada 2020-2030, semnată de ministrul român cu omologul american.

Ministrul Nicolae-Ionel Ciucă și senatorul Jack Reed au susţinut importanţa prezenţei SUA în România pentru descurajarea ameninţărilor regionale. În context, a fost adresată invitația de a vizita România în cursul anului viitor, invitație acceptată de oficialul american, ceea ce subliniază interesul continuării şi aprofundării dialogului pe teme relevante pentru cei doi aliaţi atât la Washington, cât şi la Bucureşti.

Interesul pentru securitatea Mării Negre, precum şi pentru continuarea cooperării excelente dintre cele două ţări în plan aliat şi la nivel bilateral a fost reliefat și de senatorul Ron Johnson. Acesta a reiterat ataşamentul său faţă de România şi aliaţii de pe flancul estic al NATO, subliniind interesul de a vizita din nou țara noastră. Ministrul Ciucă a adresat mulţumiri senatorului Johnson pentru introducerea în Senatul SUA a unei rezoluţii de marcare a 140 de ani de relaţii diplomatice între România şi Statele Unite şi a exprimat interesul pentru conturarea unei Strategii SUA pentru Marea Neagră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.