Acasă Economie După întâlnirea cu Maia Sandu, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, anunță construirea de...

După întâlnirea cu Maia Sandu, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, anunță construirea de noi poduri peste Prut

DISTRIBUIȚI

 169920 – 07092023 – Susţinerea parcursului european al Republicii Moldova, interconectarea energetică şi construirea de poduri care să îmbunătăţească legăturile cu vecinii de peste Prut s-au numărat printre temele abordate miercuri de preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, în întâlnirea cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

”Am avut bucuria unui nou dialog foarte bun cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Mai ales că a venit la Bucureşti pentru un moment foarte important, respectiv participarea Republicii Moldova la Summit-ul Iniţiativei celor Trei Mări. Am discutat despre susţinerea pe care o acordăm Moldovei pe drumul său european, în vederea deschiderii negocierilor de aderare şi i-am transmis felicitările României pentru modul în care Chişinăul a implementat cele nouă recomandări ale Comisiei Europene. Parlamentul European a votat deja o rezoluţie (susţinută de toţi europarlamentarii PNL) prin care solicită Comisiei începerea negocierilor cu Moldova până la sfârşitul acestui an”, a scris Ciucă pe Facebook.

El a amintit că susţine, în continuare, asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova.

„Pe zona energetică, interconectarea cu România este deja o realitate, ţara noastră având disponibilitatea şi capacitatea de a furniza peste Prut atât gaze naturale, cât şi electricitate. Transgaz va prelua – prin subsidiara sa moldoveană – activitatea de operare, exploatare, dispecerizare şi transport a gazelor naturale din ţara vecină. Asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova în acest mod a fost un proiect pe care l-am susţinut ca premier şi pe care îl susţin şi acum. De asemenea, în domeniul transporturilor, vor fi construite noi poduri peste Prut, care vor mări numărul de puncte de trecere a frontierei; astfel, legăturile dintre cele două ţări se vor îmbunătăţi considerabil”, a adăugat Ciucă.

O altă temă abordată a vizat clădirea fostului seminar teologic din Chişinău, preşedintele Senatului solicitând transmiterea acesteia către Mitropolia Basarabiei.

„În dialogul nostru, am reiterat solicitarea referitoare la transmiterea către Mitropolia Basarabiei a clădirii fostului seminar teologic din Chişinău. Pentru mine, Mitropolia Basarabiei este un proiect de suflet, dar şi un proiect strategic pe care voi continua să îl sprijin. Prezenţa Bisericii Ortodoxe Române în Republica Moldova, prin Mitropolia Basarabiei, înseamnă România şi Europa peste Prut. Toţi românii creştini ortodocşi din jurul României trebuie să aibă acces nemijlocit la Biserica Ortodoxă Română”, a adăugat Nicolae Ciucă.

De menționat însă că desi întrevederea a avut loc la Senatul României, niciun comunicat de presă official nu a fost postat pe site-ul instituției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.