Acasă Anchete Justitie Condamnări definitive, cu executare, ale membrilor a două grupări infracționale din Maramureș...

Condamnări definitive, cu executare, ale membrilor a două grupări infracționale din Maramureș specializate în falsificarea documentelor de identitate

DISTRIBUIȚI

 158763 – 12032021 – Șase inculpați, dintre cei 11 membri ai unui grup infracțional specializat în falsificarea unor seturi de documente de identitate (cărți de identitate, permise de conducere, pașapoarte, inclusiv cu viză de călătorie în Statele Unite ale Americii), au fost condamnați definitiv, la data de 10 martie 2021, pentru săvârșirea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat, de către Curtea de Apel Cluj, la pedepse cu închisoarea cu executare, într-o cauză penală instrumentată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu sprijinul polițiștilor anticorupție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Maramureș. Cea mai mare pedeapsă aplicată de instanța de judecată este de 8 ani și 8 luni închisoare cu executare, iar cea mai mică este de 2 ani închisoare cu executare în regim de detenție.

Față de alți 4 inculpați, instanța a menținut decizia Tribunalului Maramureș care, la data de 03.12.2019, a dispus condamnarea acestora la pedepse cuprinse între 3 ani și 3 luni închisoare și 2 ani și 8 luni închisoare pentru infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, complicitate la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale. În ceea ce-l privește pe cel de-al 11-lea inculpat, acesta a decedat.

Anterior, într-o cauză similară, Curtea de Apel Cluj a hotărât condamnarea definitivă a 5 inculpați pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată și complicitate la fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată și complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, la pedepse cuprinse între un (1) an închisoare și 5 ani şi 4 luni închisoare. Dacă față de 4 dintre persoanele condamnate s-a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unor termene de încercare, față de coordonatorul grupării, instanța a dispus ca acesta să fie condamnat la pedeapsa de 3 ani şi 10 luni închisoare, cu executare în regim de detenţie.

În cauză, cercetările au fost demarate în anul 2014, în două dosare penale privind probarea activităţii infracţionale a două grupuri infracționale independente (formate din 13, respectiv 5 suspecți), ai căror membri acţionau conectat, la nivel judeţean şi transfrontalier, în scopul falsificării unor seturi de documente de identitate, la solicitarea unor persoane, contra unor sume de bani.

Astfel, într-una dintre cauze, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că unul dintre actualii condamnați căuta persoane interesate să obţină documente de identitate falsificate, contra sumei de 3.000 euro.

Pentru probarea aspectelor semnalate, polițiștii anticorupție ai D.G.A. – Serviciul Județean Anticorupție Maramureș și alte structuri ale D.G.A. au fost autorizați să efectueze acte de procedură penală care au stabilit că, în perioada 17 – 27 februarie 2015, unul dintre inculpați a intermediat, în schimbul sumei totale de 4.000 euro, obținerea unui set de documente de identitate falsificate maghiare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.