Acasă Social Borboly Csaba : În loc de circ să găsim soluții pentru o...

Borboly Csaba : În loc de circ să găsim soluții pentru o conviețuire pașnică

 Bilingvismul sau cum să dezvoltăm toleranța și respectul reciproc

DISTRIBUIȚI

 166350 – 13092022  –  Conferința din 12 septembrieie, care a avut loc la sediul Consiliului Județean Harghita, a avut ca temă bilingvismul, ca reacție la comunicatul Forumului Românilor din Harghita, Covasna și Mureș, în acest sens Borboly Csaba, președintele consiliului județean apreciind că este importantă o privire de ansamblu și  resurse financiare guvernamentale pentru a asigura această practică în desfășurarea activității instituțiilor publice.

„Vom solicita din partea Guvernului și a Consiliului Pentru Combaterea Discriminării(CNCD) o activitate mai intensificată legată de bilingvism. Bilingvismul necesită costuri administrative, semnificative. Pentru ca toți cetățenii care trăiesc in acest județ să fie beneficiari trebuie sa fie susținuți pentru că traducerea materialelor, așa cum arată și cifrele din UE, necesita un cost financiar foarte important. La nivelul UE exista o Direcție Generală pentru traduceri și acolo lucrează cei mai mulți oameni. Răspunderea celui care traduce este mărită pentru că domeniile speciale necesita limbaj de specialitate. O traducere greșită poate induce în eroare și poate costa foarte mult” a susținut Borboly Csaba.

Totodată, președintele a adus în discuție demersurile instituției în elaborarea unui Cod de Bună Conviețuire Interetnică  menit să propună un ansamblu de măsuri printre care se numără atât educația civică timpurie în sensul respectării diversității etnice și culturale, cât și elaborarea unui ghid destinat în special autorităților administrației publice locale, pentru gestionarea instituțională a relațiilor interetnice. De asemenea, a subliniat importanța acordării de atribuții consiliului județean în acest sens pentru susținerea financiară prin Asociații de Dezvoltare Intercomunitară a autorităților locale.

”Soluțiile oferite de noi se referă la educație – învățarea limbii române sau maghiare acolo unde e cazul, alocarea de resurse financiare și Codex-ul de bună conviețuire. Voi prezenta conducerii UDMR unde am ajuns până în acest moment și vom fi intervenienți în   această cauză. Departamentul pentru Relații interetnice trebuie să aibă un buget alocat pentru bilingvism pentru acele localități unde costurile administrative sunt semnificative și pentru acest lucru ar trebui să existe soluții pentru bugetare. Este important să discutăm mai amplu și eu tind să găsim rezolvare și nu să facem circ”, a adăugat Borboly Csaba.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.