Acasă Externe Olaf Scholz: „Vom susține Ucraina atât timp cât va fi necesar”. De...

Olaf Scholz: „Vom susține Ucraina atât timp cât va fi necesar”. De la Berlin, Zelenskyi a plecat la Paris

DISTRIBUIȚI

 168852 – 15052023 –  Germania va sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie, a declarat cancelarul Olaf Scholz în timpul vizitei președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyi la Berlin, prima de la începutul invaziei ruse în februarie anul trecut.

„Am spus-o de multe ori și repet: vă vom sprijini atâta timp cât va fi necesar”, a spus Scholz în cadrul unei conferințe de presă comună, adăugând că Germania este alături de partenerii săi „pentru ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru faptele sale rele”.

El a adăugat că sprijinul Berlinului pentru Kiev, inclusiv în armamente, se ridică până acum la 17 miliarde de euro.

”Ucraina este pregătită pentru pace, dar Ucraina cere, în mod îndreptăţit, şi cu sprijinul nostru, ca acest lucru să nu însemne pur şi simplu oprirea războiului şi Rusia să dicteze pacea. Acesta este un atac imperialist asupra teritoriului Ucrainei, iar pacea şi securitatea în Europa sunt ameninţate de ideea că o ţară puternică poate ataca o ţară mai puţin puternică, pentru a încorpora o parte a teritoriului acesteia”, a mai spus Olaf Scholz.

În plină pregătire a unei contraofensive, preşedintele Zelenskyi a dat asigurări că Ucraina ‘”nu atacă teritoriul rus”.

”Nu avem nici timpul, nici forţe şi nici un surplus de arme pentru aceasta. Pregătim o contraofensivă pentru a elibera teritoriile ilegitim cucerite”, a declarat el în conferinţa de presă.

Zelenskyi a mai afirmat că Ucraina lucrează la ”crearea unei coaliţii pentru avioane de luptă” şi a cerut Germaniei să se alăture acesteia. ”Este foarte important pentru Ucraina să ne coordonăm eforturile”, a subliniat el.

”Acum este momentul să acţionăm. Cu toţii vrem ca războiul să se încheie, în cele din urmă, dar să se încheie cu pace corectă. Ucraina şi întreaga Europă trebuie să fie libere. Integritatea noastră teritorială şi securitatea, dar şi securitatea tuturor oamenilor din Europa trebuie garantată” a mai spus liderul de la Kiev.

Rusia deţine în prezent o preponderenţă de putere în spaţiul aerian al Ucrainei, iar această situaţie trebuie să se schimbe, a insistat el.

Cancelarul Scholz a evitat un angajament, spunând că Germania a furnizat Ucrainei o mare cantitate de arme şi va continua să o facă. Berlinul ”se concentrează” pe furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei, a arătat Scholz.

Discuțiile au avut loc la o zi după ce presa a dezvăluit că Germania a pregătit un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 2,7 miliarde de euro. Întrebat dacă acest ajutor e suficient pentru a lansa contraofensiva, Zelenskyi a răspuns: ”Câteva vizite în plus şi va fi suficient”.

Zelenskyi a vizitat ultima dată Germania pentru Conferința de Securitate de la München în februarie 2022, chiar înainte de izbucnirea războiului.

Într-un tweet postat la scurt timp după întâlnire, Zelenskyi a mulțumit Germaniei pentru „cel mai mare ajutor militar” de la invazie. „Sistemele germane de apărare aeriană, artileria, tancurile și vehiculele de luptă ale infanteriei salvează vieți ucrainene și ne aduc mai aproape de victorie”, a scris el.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyi a făcut duminică seara o vizită surpriză la Paris pentru discuții cu președintele francez Emmanuel Macron, prelungindu-și turneul european cu mai multe escale, în care a obținut noi angajamente de sprijin militar.

Biroul lui Macron a anunțat călătoria lui Zelenskyi la Paris, iar Franța a trimis un avion pentru a-l prelua pe Zelenskyi din Germania, unde s-a întâlnit duminică, mai devreme, cu cancelarul Olaf Scholz

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.