Acasă Politic Vizita de lucru a secretarului de stat pentru afaceri globale și strategii...

Vizita de lucru a secretarului de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Traian Hristea în Australia

DISTRIBUIȚI

 169228 – 21062023 – Secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Traian Hristea a avut marți, 20 iunie 2023, consultări oficiale la Canberra cu  Michelle Chan, secretarul de stat pentru Asia de Sud-Est și parteneri globali din cadrul Departamentului de Afaceri Externe și Comerț al Australiei.

Consultările au avut loc în cadrul vizitei de lucru pe care secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice o desfășoară în Australia, în intervalul 19-20 iunie 2023. Oficialul român a avut întrevederi și cu ministrul delegat pentru afaceri externe al Australiei, Tim Watts MP, președintele Comisiei de Politică Externă, Apărare și Comerț din Parlamentul Australiei, Shayne Neumann MP (alături de Steve Georganas MP, membru al aceleiași comisii și președinte al Comisiei de Comerț și Investiții), președintele Comisiei de Informații și Securitate din Parlamentul Australiei, Peter Khalil MP, consilierul de politică externă pentru parteneri globali al prim-ministrului Australiei, Ash Collingburn, precum și ​reprezentanți ai Universității Nationale a Australiei și ai think-tank-ului ASPI – Australian Strategic Policy Institute.

Vizita a avut loc în contextul marcării, în acest an, a 55 de ani de la stabilirea relațiilor bilaterale între România și Australia. Au fost abordate teme privind dezvoltarea cooperării bilaterale, războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, precum și cooperarea Australia – UE.

În acest context, oficialul român a pledat pentru impulsionarea dialogului politic, pe baza convergenței de poziții a celor două state like-minded, România și Australia. A evidențiat principalele teme de colaborare bilaterală pe care România urmărește să le dezvolte cu Australia: amplificarea dialogului politic, dezvoltarea cooperării sectoriale, precum securitatea cibernetică și întărirea relațiilor economice. Totodată, a exprimat speranța privind continuarea susținerii Australiei în procesul de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Oficialul român a subliniat, de asemenea, importanța deschiderii unui oficiu economic al Australiei la București.

În plan multilateral, în principal în ceea ce privește domeniul dreptului internațional, cei doi oficiali au pus accent pe tragerea la răspundere a Rusiei pentru războiul de agresiune ilegal, nejustificat și neprovocat împotriva Ucrainei. Secretarul de stat român a prezentat eforturile multidimensionale pe care România, ca stat vecin si partener apropiat al Ucrainei, le-a întreprins pentru a reduce efectele negative ale războiului. De asemenea, a avut loc un schimb de opinii și evaluări asupra provocărilor regionale cu care se confruntă ambele țări.

În acest context, a fost reiterată, de către ambii interlocutori, necesitatea menținerii și consolidării ordinii internaționale bazate pe reguli. De asemenea, au fost trecute în revista și principalele evoluții privind relațiile UE – Australia, îndeosebi perspectivele finalizării negocierilor acordului de liber schimb și alte aspecte ale cooperării sectoriale și regionale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.