Acasă Politic După vizita în Ucraina, Antony Blinken a sunat la București 

După vizita în Ucraina, Antony Blinken a sunat la București 

DISTRIBUIȚI

 169932 – 08092023 – Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au avut joi, 7 septembrie, o discuție telefonică, la inițiativa părții americane, privind implicațiile asupra României ale atacurilor ruse asupra porturilor fluviale ucrainene.

Potrivit informațiilor oficiale, discuțiile celor doi miniștri de Externe s-au referit la importanța continuării discuțiilor și coordonării bilaterale pe teme de securitate și în ceea ce privește agenda curentă a NATO.

Cei doi demnitari au reliefat nivelul excelent al cooperării bilaterale și interesul comun pentru adăugarea de noi dimensiuni în relația bilaterală, cu accent pe colaborarea în domeniul energiei.

Secretarul de stat al SUA a evidențiat solidaritatea cu România și a mulțumit pentru sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei, precum și pentru măsurile suplimentare luate pentru facilitarea tranzitului grânelor ucrainene pe teritoriul României. A apreciat interesul și implicarea României pentru identificarea unor soluții eficiente în acest context, împreună cu SUA, Comisia Europeană și Ucraina.

Totodată, a felicitat România pentru organizarea Summitului Inițiativei celor Trei Mări, format care este consolidat prin cooptarea de noi participanți și asociați și urmărește creșterea conectivității cu includerea Republicii Moldova și a Ucrainei.

Cei doi demnitari au convenit să continue cooperarea strânsă în perioada următoare.

În perioada Summitului I3M și a Forumului de Afaceri, Antony Blinken s-a aflat în Ucraina, unde a avut discuții cu președintele Volodimir Zelensky, cu premierul Denys Shmyhal și cu ministrul Dmytro Kuleba.

La conferința de presă comună pe care au susținut-o Antony Blinken și Dmytro Kuleba, oficialul ucrainean a anunțat intenția Kievului de a organiza primul forum al industriilor de apărare în care companiile internaționale din Ucraina își vor uni eforturile pentru a dezvolta industria de întreținere a armelor, precum și intenția de integrare a  industriei de apărare a Ucrainei în industria NATO.

Secretarul de Stat Blinken s-a referit la colaborarea cu Ucraina pentru găsirea și folosirea rutelor alternative pentru transportul de cereale ucrainene către alte țări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.