Acasă Externe Bucuresti: În Moldova, doar cu buletinul. MAE salute decizia

Bucuresti: În Moldova, doar cu buletinul. MAE salute decizia

DISTRIBUIȚI

137612  – 17062015  – Cetățenii europeni vor putea călători în Rep.Moldova doar în baza cărții de identitate, conform unei decizii adoptată marți de Executivul de la Chișinău. Este vorba de un act normative care prevede acordarea unei facilităţi unilaterale în favoarea cetăţenilor UE. Măsura intră în vigoare la data publicării acestei hotărâri în Monitorul Oficial al Rep. Moldova.

Prin măsura adoptată în urma demersurilor iniţiate de MAE român, Rep. Moldova se aliniază la practica instituită deja de statele din Balcanii de Vest care au aspiraţii similare cu cele ale Rep. Moldova în raport cu UE şi se bucură de acelaşi regim de circulaţie în spaţiul comunitar european.

Decizia a venit cu o zi înaintea vizitei pe care ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu o efectuează în Rep. Moldova. Referindu-se la această măsură, șeful diplomației române a declarat că „reprezintă un semnal politic clar al angajamentului Rep. Moldova faţă de parcursul său european, un instrument concret de încurajare a contactelor şi schimburilor celor mai diverse între cetăţenii de peste Prut şi cei ai Uniunii Europene, inclusiv ai României, precum şi de susţinere a racordării statului vecin la spaţiul european”.

Pornind de la aşteptările exprimate la nivelul opiniei public.e din România, subiectul facilitării accesului cetăţenilor UE, inclusiv români pe teritoriul statului vecin cu cartea de identitate a fost ridicat de ministrul Bogdan Aurescu în cursul întrevederii din 25 martie 2015, de la Bucureşti, cu preşedintele Parlamentului Rep. Moldova,. Andrian Candu. Ulterior, MAE a abordat această temă în dialogul sectorial cu autorităţile Rep. Moldova. „Adresez deosebite mulţumiri autorităţilor de la Chişinău pentru această decizie care vine în sprijinul întăririi legăturilor dintre cetăţenii de pe cele două maluri ale Prutului şi care reconfirmă trăinicia Parteneriatului Strategic dintre statele noastre”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu.

Guvernul de la Chișinău și-a prezentat, marți, oficial demisia, ca urmare a retragerii din funcție a premierului Chiril Gaburici.

Demisia cabinetului Gaburici urmează să fie confirmată de Parlamentul Rep. Moldova, după care președintele Nicolae Timofti va numi un premier interimar, urmând ca apoi să inițieze consultări cu facțiunile parlamentare pentru desemnarea unui nou prim-ministru.

Premierul Chiril Gaburici a demisionat la 12 iunie, după ce cu o zi înainte fusese audiat de procurori în dosarul legat de diploma sa de studii, care, potrivit expertizei efectuate de Ministerul de Interne, ar fi falsă.

Până la instalarea unui nou guvern la Chișinău, cabinetul demisionar va asigura administrarea afacerilor curente, după cum precizează mass-media locală. – PROMPT MEDIA

foto:gandul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.