Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: IGSU a dat în 2016 amenzi de peste 34 milioane de...

București: IGSU a dat în 2016 amenzi de peste 34 milioane de lei

DISTRIBUIȚI

foto-igsu147198 – 28102016  În nouă luni din 2016, pompierii au realizat peste 50.000 verificări pe linia prevenirii situațiilor de urgență la diverse categorii de obiective, aproximativ 9.500 dintre acestea fiind derulate la cluburi, baruri, discoteci, restaurante, săli de spectacole sau mall-uri.

În nouă din acest an, inspectorii de prevenire au desfăşurat la nivel naţional peste 50.525 controale la operatori economici, instituţii şi alte categorii de obiective, în urma cărora au fost constatate peste 177.678 deficienţe. Disfuncționalitățile identificate în timpul verificărilor au fost remediate în peste 38.000 de situații. În urma acţiunilor desfășurate, specialiștii IGSU au aplicat 124.423 sancţiuni contravenţionale (108.906 avertismente şi 15.517 amenzi), în cuantum de 34.087.530 lei.

De asemenea, peste 9.500 de controale de prevenire, îndrumare şi verificare (planificate sau inopinate) s-au desfășurat la operatori economici cu destinaţia comerţ, cultură sau turism (obiective cu afluenţă de persoane din categoria cluburi, baruri, discoteci, restaurante, săli de cinematograf/spectacol, mall-uri etc.).

Cu prilejul controalelor, la opt obiective unde au fost depistate încălcări grave ale cerinţei de securitate la incendiu, s-a impus aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionării ori utilizării construcţiilor. Ulterior, ca urmare a remedierii aspectelor ce vizau siguranța ocupanților, cinci dintre acestea au fost redeschise.

Pe fondul intensificării controalelor de prevenire şi mediatizării măsurilor legislative adoptate, numeroşi patroni ai obiectivelor din categoria cluburi, baruri, discoteci, restaurante, săli de cinematograf/spectacol, mall-uri etc. au avut iniţiativa de a sista activitatea cu public în domeniul propriu de activitate, prin închiderea locaţiilor respective. În această situaţie s-au regăsit 305 operatori economici a căror verificare a fost dificil de realizat de către personalul specializat. Cu toate acestea, inspectorii de prevenire au revenit de mai multe ori în locaţiile respective, astfel încât  la 174 dintre acestea au fost efectuate controale.

În condițiile modificării cadrului legislativ asupra normelor de funcţionare și utilizare a construcţiilor și amenajărilor, din perspectiva cerinţei de securitate la incendiu, în perioada de referință se constată o creștere cu 33% a cuantumului total al amenzilor aplicate, comparativ cu perioada similară a anul 2015.

De asemenea, specialiştii IGSU au emis 14.549 avize şi autorizaţii, dintre care 9.223 avize şi autorizaţii de securitate la incendiu. Cele mai multe solicitări în vederea eliberării documentelor din domeniul avizare-autorizare au fost depuse la nivelul Capitalei și în județele Ilfov, Cluj, Suceava, Constanța și Iași.

Acţiunile preventive au vizat şi instruiri executate la diverse instituţii, operatori economici cu grad ridicat de risc şi alte categorii de obiective, astfel că la nivel naţional au fost derulate peste 66.000 astfel de acţiuni. În aproape 27.000 de cazuri, personalul specializat a acordat asistenţă tehnică de specialitate solicitanților, aspect care a înregistrat o creștere cu 266 procente, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

De asemenea, la nivel naţional au fost derulate 31.882 exerciţii de alarmare şi evacuare în situaţii de urgenţă, în 25.403 dintre acestea fiind exersat modul de comportare în cazul producerii unui incendiu.

În misiunile specifice (exerciţii, instruiri, controale, puncte de informare şi alte acţiuni cu public numeros), au fost promovate măsurile şi regulile de comportare specifice tipurilor de risc, respectiv campaniile naţionale iniţiate de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, prin intermediul celor aproape 700.000 materiale promoţionale (afişe, broşuri, pliante/flyere) diseminate.

Derulate cu implicarea comunităţilor şi în proximitatea lor, acţiunile de intervenţie în situaţii de urgenţă au însumat, în primele nouă luni ale acestui an, 325.764 misiuni ale inspectoratelor pentru situații de urgență, în creştere cu 8% faţă de perioada similară a anului trecut.

Din totalul misiunilor derulate, 272.230 au aparţinut serviciilor mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare (SMURD), în urma cărora 253.573 adulţi şi 27.291 copii au beneficiat de prim-ajutor și asistenţă medicală de urgenţă, în creștere cu 5,5% față de perioada similară a anului trecut.

Valoarea bunurilor protejate de către echipajele de intervenție în timpul misiunilor de stingere a incendiilor a fost de 2,38 miliarde lei.

În perioada de referinţă, pompierii din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au lichidat 21.821 incendii, numărul acestora fiind în creștere cu 2,78% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

De asemenea, în primele nouă luni ale acestui an, la nivelul unităţilor subordonate instituţiei noastre au fost derulate aproape 3.000 exerciţii pentru testarea capabilităţilor de intervenţie şi de răspuns în situaţii de urgenţă complexe. În 35 dintre simulările derulate în această perioadă, exerciţiile au presupus şi declanşarea Planului roşu de intervenţie, instrument care asigură mobilizarea, integrarea şi conducerea performantă a forţelor şi mijloacelor necesare optimizării răspunsului în diverse situaţii de urgenţă.

Experienţa acumulată prin derularea unor astfel de exerciţii şi aplicaţii, însuşirea şi aplicarea procedeelor de acţiune utilizate de către serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă constituie elemente definitorii pentru optimizarea misiunilor de răspuns ale pompierilor salvatori derulate pe teritoriul naţional.

Pregătirea factorilor responsabili, asistența tehnică de specialitate și asigurarea capacității de răspuns a comunității rămân acțiunile noastre prioritare, iar prin creșterea gradului de implicare a populației în gestionarea urgențelor civile, IGSU își consolidează poziția de factor motor în domeniu.PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.