Acasă Politic O altă formă de negociere?

O altă formă de negociere?

DISTRIBUIȚI
European Union foreign policy chief Josep Borrell speaks during a debate on the need for a coherent strategy for EU-China relations, as part of a plenary session at the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on April 18, 2023. (Photo by Frederick FLORIN / AFP)

 169372 – 06072023 – China a anulat, fără alte explicații publice, vizita ministrului de externe al Uniunii Europene, Joseph Borell, care avea programată o vizită la Beijing săptămâna viitoare pentru o serie de discuții despre comerț, drepturile omului și războiul din Ucraina, anunță Vocea Americii.

Într-o declarație trimisă prin e-mail pentru The Associated Press, purtătorul de cuvânt al UE Nabila Massrali a precizat: „Din păcate, am fost informați de omologii chinezi că datele preconizate săptămâna viitoare nu mai sunt posibile și acum trebuie să căutăm alternative”.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat că Beijingul acordă „o importanță deosebită relațiilor chino-europene și a menținut schimburi cu Europa la toate nivelurile și în diferite aspecte”. În cadrul unui briefing de presă de la Beijing, purtătorul de cuvânt Wang Wenbing  a spus că Borrell este binevenit „cât mai curând posibil, în avantajul ambelor părți”.

Dezvoltarea a urmat summitului UE de săptămâna trecută, în timpul căruia Uniunea a aprobat o propunere de a procura materiale cheie, cum ar fi metalele rare, din alte locuri decât China, dar a spus, de asemenea, că nu dorește să se „decupleze” total de cea de-a doua mare economie a lumii.

Este a doua amânare, din acest an, a unei vizite a lui Josep Borrell la Beijingul, după cea din aprilie a fost amânată  din cauza unor probleme de sănătate ale oficialului european.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.