Acasă Politic Zelenski a ajuns duminică în Danemarca

Zelenski a ajuns duminică în Danemarca

DISTRIBUIȚI

 169757 –21082023  – Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit duminică după-amiază la o bază a forţelor aeriene daneze din sudul ţării nordice, la două zile după ce Statele Unite au dat undă verde ca Regatul Ţărilor de Jos şi Danemarca să trimită avioane de luptă americane F-16 în Ucraina, informează AFP conform Agerpres.

Vizita lui Zelensky vine după o călătorie în Suedia sâmbătă, când a discutat despre producția în comun a vehiculelor de luptă CV90 și pregătirea piloților ucraineni pentru avioanele de luptă Gripen cu prim-ministrul Ulf Kristersson.

Aprobarea mult căutată de a furniza avioanele a atras un avertisment din partea Moscovei.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Moscova va considera F-16-urile o amenințare „nucleară” din cauza capacității lor de a purta arme atomice.

Țările de Jos și Danemarca au condus un efort de luni de zile pentru a instrui piloții ucraineni să piloteze F-16 și, în cele din urmă, să livreze avioanele pentru a ajuta la contracararea superiorității aeriene a Rusiei, ale cărei forțe au invadat Ucraina în februarie 2022.

Danemarca şi Olanda s-au angajat să livreze Ucrainei avioane de vânătoare de tip F-16 odată ce piloţii ucraineni vor fi instruiţi pentru a le putea folosi.

Ambele țări au avioane F-16, iar în prezent forțele lor armate fac tranziția la avioane de luptă F-35 mai noi, fabricate de un grup de țări conduse de Washington.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.